Hospitering: Spennende møter i Brussel

Kjell-Are Hansen i Bærum kommune har hatt to innholdsrike uker som hospitant i Brussel.  

I perioden 28. oktober til 8. november har Hansen hospitert ved Osloregionens Europakontor i Brussel. Til daglig jobber Hansen som avdelingsleder i HR-enheten i Bærum kommune med et vidt spekter av oppgaver, blant annet HR-analyse og utforming av HR-planer. 

Godt forberedt  

Avdelingslederen kom til Brussel med klare ideer om hvilke temaer han ønsket å fordype seg i, og han har utnyttet tiden sin godt.  

-Først og fremst hadde jeg et ønske om å øke egen kunnskap om de ulike EU-institusjonene, og å forstå hvilken rolle Osloregionens Europakontor har for oss medlemmer. Samtidig var det viktig for meg å få et bedre innblikk i hvilke trender og utviklingstrekk som finnes på mitt fagområde, for eksempel innenfor digitalisering og automatisering av HR-prosesser og integrering og yrkesdeltakelse, sier hospitanten.  

I løpet av oppholdet har Hansen tilbrakt mye tid på Osloregionens kontor for å fordype seg i relevante temaer for møtene han har hatt med de ulike institusjonene og fagmiljøene.  

-Det er viktig å ta seg tid til å forberede seg godt før et møte, men også kunne bruke tid på å fordøye det du nettopp har lært etter et møte, påpeker Hansen.  

Hospitanten har hatt flere nyttige møter med interessante fagpersoner, blant annet i byen Mechelen som ligger i regionen Flandern. Mechelen er kjent for sitt inkluderingsarbeid og her fikk avdelingslederen god kunnskap om hva de har gjort for å oppnå en vellykket integrering og høy yrkesdeltakelse.  

-Norges Hus har jeg vært innom flere ganger, og jeg hadde blant annet et møte med Arbeids- og sosialråd ved Norges delegasjon til EU, Mona Næss, hvor jeg fikk et innblikk i EUs arbeidsmarkedspolitikk. Ellers fikk jeg treffe IKT- og forvaltningsråd Trond Helge Bårdsen og lære mer om EUs arbeid med digitalisering, forteller Hansen.  

Fra søknad til hospitering 

Det er åpent for å søke hospitering for alle kontorets medlemmer. I en eventuell søknad må en oppgi ønsket lengde for hospiteringen og hvorfor oppholdet er relevant. 

-Søknadsprosessen i seg selv var ganske kort og grei. Jeg diskuterte med sjefen min før jeg søkte, og vi kom frem til at dette var en god idé, sier hospitanten.  

Som hospitant ble Hansen raskt en naturlig del av kontoret, og ble inkludert med på arrangementer og møter sammen med de ansatte.  

-Det setter stemningen for hele turen når det første en blir møtt av på kontoret er et stort smil, sier avdelingslederen.  

Videre forteller Hansen at han er svært fornøyd med Europakontorets bidrag, og han har fått mange gode tips og råd underveis. 

-Europakontoret tipset meg om Mechelen, og da jeg hadde lest litt om deres arbeid tidligere skjønte jeg at dette var en veldig god idé. I Mechelen ble jeg møtt av veldig mange dedikerte, kunnskapsrike, og erfarne mennesker med masse engasjement. De delte og presenterte eksempler og resultater for meg, og det var definitivt ett av høydepunktene under oppholdet i Brussel, sier Hansen.  

Gode råd 

I løpet av hospiteringen har det mellom slagene også blitt tid til å utforske byen.  

-Brussel er en veldig hyggelig, men også litt rar by. Her finner man en blanding av mange flotte historiske bygg og mer moderne 60-talls arkitektur, noe som preger byen. Det er en levende by med tilgang på det beste av restauranter, museer og andre severdigheter.  

De aller fleste innbyggerne virker imøtekommende, og det er fint å være et sted hvor det er uproblematisk å snakke engelsk, sier Hansen.  

Til fremtidige hospitanter har Hansen noen gode tips;  

-Det er viktig å være aktiv og tidlig ute med å etablere kontakter. Det kan også være nyttig å få en oversikt over helligdager i Brussel, slik at man får styrt unna dem. Det kan også være lurt å spørre om hva Europakontoret kan gjøre for deg. Det gjør det enklere når man sitter i Norge og skal fatte hvilke muligheter man har når man kommer til Brussel. Jeg vil i aller høyeste grad anbefale mine kollegaer å søke! Vi trenger mer EU-kompetanse i egen organisasjon, og hospitering i Brussel er en fin måte å få denne kompetansen på, avslutter hospitanten.   

Tekst: Lisbeth Lyngstad