EUs nye superdatamaskiner

Superdatamaskiner i verdensklasse skal utvikles og plasseres i åtte europeiske byer og tettsteder for å styrke økonomisk vekst i EU og EUs strategiske og innovative konkurransevne. Slike exaskala-maskiner kan utføre minst en milliard milliard (kvintillion) utregninger i sekundet – og ta blant annet utviklingen av medisiner og kampen mot klimaforandringer til nye høyder.

I november 2018 opprettet EU fellesforetaket EuroHPC (European High-Performance Computing Joint Undertaking) – for å samlokalisere finansieringsmidler til utviklingen av europeiske superdatamaskiner. EuroHPCs formål er å støtte forskning og utvikling og skape en pan-europeisk infrastruktur for tungregning. Fellesforetaket har et budsjett på omkring én milliard euro, og Norge bidrar her med 40 millioner kroner.

Superdatamaskiner i åtte byer og tettsteder

EuroHPC har valgt å plassere superdatamaskinene i de åtte byene eller tettstedene Sofia (Bulgaria), Ostrava (Tsjekkia), Kajaani (Finland), Bologna (Italia), Bissen (Luxembourg), Minho (Portugal), Maribor (Slovenia) og Barcelona (Spania). 19 av EUs 28 medlemsland deltar i konsortiene fordelt på de åtte forskningssentrene.

To av superdatamaskinene som utvikles av EuroHPC, vil rangere blant de fem kraftigste datamaskinene i verden. Minst to av de andre vil figurere på listen over de 25 beste datamaskinene tilgjengelige for private og offentlige aktører fra mer enn 800 forskningsfelt og industrielle sektorer.

Superdatakraft er avgjørende

Superdatamaskiner er i dag avgjørende for å skape økonomisk vekst og strategisk autonomi i nesten samtlige forskningsfelt. Superdatamaskinenes evne til tungregning kan blant annet bidra til å utføre storskalasimuleringer for dataanalyse, støtte utviklingen av kunstig intelligens og styrke EUs cybersikkerhet. I tillegg vil de mer nøyaktig forutsi regionale værmønstre samt flommer og stormers nedslagsfelt. På denne måten vil EU etter hvert kunne varsle tidligere om ekstremvær.

Det er i tillegg en fordel at EU i fremtiden kan behandle data i egne medlemsland, noe som vil gi flere fordeler til europeiske bedrifter og industri. Fellesforetaket EuroHPC viser samtidig hvordan forskningssamarbeid mellom land i Europa bidrar til å gjøre EU ledende i teknologisektoren og styrker unionens konkurranseevne på verdensmarkedet.

Trykk her for å lese mer om The European High-Performance Computing Joint Undertaking.

Trykk her for å lese Europakommisjonens pressemelding.