EU gir rekordstore bøter til europeiske lastebilprodusenter for kartellvirksomhet.

Europakommisjonen har funnet ut at Volkswagen-eide MAN, Volvo/Renault, Daimler, DAF og Iveco har hatt ulovlig prissamarbeid i perioden 1997 til 2011.

I stedet for å konkurrere med hverandre, har de europeiske lastebilprodusentene i 14 år konspirert og hatt ulovlig prissamarbeid. De har også samarbeidet om å utsette bruk av miljøteknologi for å møte stadig strengere utslippskrav.

Derfor har Europakommisjonen denne uken bøtelagt lastebilprodusentene med drøye 2,93 milliarder euro. Lastebilprodusenten MAN slapp bot da det var de som avslørte kartellvirksomheten. Alle produsentene har innrømmet de ulovlige forholdene og akseptert bøtene.

I Europakommisjonens pressemelding uttaler EU-kommisær for konkurransetilsyn Margrethe Vestager at ”det er ikke akseptabelt at MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco og DAF, som til sammen står for rundt 9 av 10 mellomstore og tunge lastebiler produsert i Europa, var en del av et kartell i stedet for å konkurrere med hverandre. I 14 år har de konspirert om pris og overlatt kostnadene for å møte miljøkrav til kundene. Dette er en klar beskjed til bedrifter om at slike karteller er uakseptabelt”.

Lastebilprodusenten Scania har også vært mistenkt for kartellvirksomhet og er under stadig etterforskning da de ikke er en del av dette oppgjøret.

Disse bøtene er dermed den andre store beslutningen denne måneden fra EU-kommisær Margrethe Vestager. Tidligere har hun anklaget den amerikanske nettgiganten Google for kartellvirksomhet.

Les Europakommisjonens pressemelding her.

Les mer om saken her.

Tekst: Andreas Løhren