Brussel som inspirasjon for et bilfritt Oslo sentrum

Sekretariatsleder i Levende Oslo Yngvar Hegrenes hospiterer hos ORE denne våren, og skal se hvordan Brussel kan være et forbilde for Oslo.

I perioden 25 april til 20 mai hospiterer Yngvar Hegrenes hos Osloregionens Europakontor i Brussel. Hegrenes leder et offentlig-privat samarbeid mellom Oslo kommune og diverse private aktører som har som mål å utvikle Oslo sentrum til en levende, attraktiv og tilgjengelig bykjerne.

-Den nye byregjeringen ønsker å gjøre Oslo sentrum bilfritt for å oppnå større grad av byliv og for å skape mer plass til fotgjengere og aktiviteter, forklarer Hegrenes.

Forbilder

Derfor begynte Hegrenes og samarbeidsgruppen i Levende Oslo jakten på å finne forbilder – hvordan gjøre støyende, trafikkerte gater om til trivelige byområder? Transportøkonomisk Institutt utarbeidet rapporten ”Europeiske byer med bilfrie sentrum” hvor de så på 30 forskjellige byer i Eurocities-samarbeidet. De plukket ut 15 byer før de til slutt landet på 3 byer som har størst kompetanseoverføringsverdi for et bilfritt Oslo sentrum; København, München og Brussel på førsteplass.

I slutten av hospiteringsperioden kommer hele samarbeidsgruppen i Levende Oslo til Brussel for å se på bilfritt sentrum og for å lære hvordan samarbeidet mellom kommunen og det private næringslivet er organisert. Hegrenes organiserer denne turen, samtidig som han jakter på enda flere forbilder.

-Jeg har vært i både Ghent, Utrecht, Antwerpen, Amsterdam og Strasbourg, forteller Hegrenes.

Uvurderlig hjelp

Sekretariatslederen synes prosessen fra søknad til hospiteringsplass gikk raskt.

-Vi hadde god erfaring med studietur til London, noe som ble organisert med internasjonalt kontor i Oslo kommune. De anbefalte oss å søke hospitering hos ORE, og vi fikk svar i løpet av kort tid. Temaet er jo politisk aktuelt, sier Hegrenes.

Hegrenes er imponert over hjelpen han har fått hos ORE.

-I mylderet av informasjon har jeg fått uvurderlig hjelp til å finne aktuelle kontaktpersoner i EU-systemet og Brussel by. Det er en enorm fordel å få ta del i det europeiske nettverket ORE er en del av, og man får følelsen av å være en del av det, sier Hegrenes.

Hegrenes trives svært godt i Brussel, og setter stor pris på gåturen til og fra kontoret.

– Jeg liker de fine små plassene og de hyggelige små parkene som er strødd rundt omkring. Det er veldig høyt vedlikeholdsnivå på grøntanlegg. Helt uten å ane det, kommer du plutselig til en plass som yrer av folkeliv og restauranter, forteller sekretariatslederen.

Hegrenes har ett råd til andre som vil hospitere hos ORE i Brussel:

-Vær her minimum i 4 uker!

Les mer om hospitering her.

Tekst: Andreas Løhren