Hospitant fra Oslo kommune

De siste to ukene har Kristina Breivik vært hospitant hos oss i Brussel.

Breivik er kommunikasjonsrådgiver ved Byrådslederens kontor i Oslo kommune, hvor hun arbeider med sosiale medier og intern kommunikasjon, og bistår politisk ledelse. Breivik søkte om hospitantopphold fordi hun hadde lyst til å se hva som rører seg her i EUs hovedstad, og få et innblikk i den såkalte «Brussel-bobla».

– Å hospitere i Brussel er en fin mulighet til å få snakke med folk som jobber med kommunikasjon i ulike organisasjoner her, og lære om EU. I og med at Oslo er Europeisk miljøhovedstad neste år, så passet det fint å legge hospitantoppholdet til Brussel under EU Green Week.

 

I løpet av de to ukene hos oss har Breivik fått en liten smakebit på hva som foregår i Brussel. To uker er ikke nok for å lære alt om hvordan EU fungerer, men det er en god start.

– Jeg er lysten på mer, og er veldig nysgjerrig på å forstå mer om Belgia som land, og lære mer om EU. Det beste med hospiteringen har vært å kjenne på pulsen her i Brussel, og få lov å sitte midt i der det skjer. Det finnes utallige arrangementer å gå på her, og det mangfoldet og den friheten var bra å oppleve. Jeg har rett og slett fått et helt nytt inntrykk av Brussel, både som by og som EU hovedstad.

 

Den største utfordringen i forkant av oppholdet var å finne et godt tidspunkt å hospitere, i en eller hektisk kommunikasjonshverdag. Ettersom alle hospitanter får egen kontorplass hos oss, hadde Breivik mulighet til å også utføre noen av sine faste arbeidsoppgaver her nede. Før Breivik reiste ned sørget hun for å avtale møter med relevante aktører.  

– Jeg hadde god dialog med Osloregionens Europakontor, og fikk flere gode tips om hvem jeg burde kontakte. Stort sett alle svarte meg raskt og vennlig.

 

Under oppholdet har hun hatt møter med FMO, ERRIN, Norges delegasjon til EU, Eurocities og North Norway European Office, og fått ny kunnskap om hvordan en del aktører arbeider med kommunikasjon her nede. Breivik synes det har vært interessant å se hvor forskjellig alle jobber.

– I løpet av oppholdet har jeg fått større forståelse for hvordan regionskontorene jobber, og hvordan Norge, som ikke-medlem, knytter seg opp mot det som skjer i EU. Det er veldig mye som skjer.

 

I tillegg til mange møter, har Breivik deltatt på arrangementer under EU Green Week, og blant annet vært på seminar om luftforurensing. Breivik la opp en fleksibel timeplan under oppholdet, slik at hun også kunne lage avtaler underveis dersom noe interessant skulle dukke opp. Til fremtidige hospitanter har Breivik følgende råd:

– Bruk Osloregionens Europakontor og de andre norske kontorene som startpunkt, og få så mange navn på blokka som mulig. Bruk kontaktene, book møter og vær på ballen.

Tekst og bilde: Lise Eide Risanger